Les infermeres anestesistes de la Clínica Mayo

Des de fa dècades, la responsabilitat de les anestèsies quirúrgiques està en mans de metges. Els diem anestesiòlegs i han fet, abans d’exercir, un període de formació especialitzada en anestèsia d’una duració de varis anys. L’anestèsia és ara una especialitat mèdica, però fa més de 120 anys era, als Estats Units, una activitat pròpia d’infermeres especialitzades, perquè en aquells anys no es considerava una activitat prou atractiva pels metges, gairebé tots barons i que preferien dedicar-se a pràctiques quirúrgiques (Fig. 1).

part cesària Clínica Mayo
Fig.1 Representació d’un part per cesària a la Clínica Mayo, en el que una infermera (al fons de la imatge) fa l’anestèsia. Dues monges fan d’infermeres de quiròfan

La primera escola per infermeres que volien ser anestesistes va ser a l’Hospital Saint Vincent, a l’estat d’Oregon, fundada el 1909. El curs durava sis mesos. Aviat altres escoles van oferir el mateix programa i entre 1917 i 1920 n’hi havia 19 que donaven cursos de postgrau a infermeres. No obstant, el nombre d’infermeres titulades era modest, ja que el 1942 només hi havia 17 infermeres titulades i un sol home.
La primera infermera anestesista va ser una monja catòlica, Mary Bernard Sheridan (1860-1924), que havia professat l’any 1877 a la congregació de Sant Josep i va exercir a l’hospital Saint Vincent d’Eire, Pensilvània. Al cap d’uns mesos en aquest hospital, la van destinar el 1903 a l’Hospital del Monte Carmel, on seguia fent d’anestesista.
La Clínica Mayo també destacà en l’anestèsia als seus pacients, igual que va destacar en la cirurgia, degut al treball exemplar de dues infermeres que es van dedicar a anestesiar els malalts que havien d’operar els germans Charles i Williams Mayo, amb una taxa de complicacions anestèsiques pràcticament nul·la.
La Clínica Mayo va començar l’any 1889 com Saint Mary’s Hospital, i va ser construïda amb els diners de les monges de la Congregació de Saint Francis, que volien construir un hospital on pogués operar el Dr. Charles Mayo, després que un tornado hagués arrasat la ciutat de Rochester i aquest hospital.
La primera infermera graduada que va entrar a l’hospital de Santa Maria var ser Edith Graham (Fig. 3), que s’havia format a l’Escola d’Infermeria del Female Hospital de Chicago .

Edith Graham
Fig. 2 Edith Graham

Era filla d’una família de Rochester amb força membres que exercien una activitat sanitària. Es va dedicar a fer anestèsies a l’hospital durant quatre anys, de 1889 a 1893, i ho va deixar quan es va casar amb el Dr. Charles Mayo, fill del fundador del centre (Fig. 3).

Edit Graham Charles Mayo
Fig.3 Edit Graham i Charles Mayo

Amb Edith Graham fent les anestèsies, els cirurgians de l’hospital van constatar la reducció del nombre d’accidents relacionats amb l’anestèsia. De les 605 anestèsies d’Edith Graham, 594 dels malalts operats varen sortir vius de la Clínica.
Quan es retira per casar-se, la substitueix la seva amiga Alice Magaw, que havia estudiat a la mateixa escola d’infermeres i va exercir durant tota la seva vida professional l’anestesiologia (Fig.4). Quan va publicar la seva experiència va remarcar que havia anestesiat 14.383 malalts i no va tenir cap cas de mort.

Alice Magaw
Fig.4 Alice Magaw

Alice es casa l’any 1908 amb el Dr. Serge Kessel, un vidu amb fills, però la relació no va ser gaire bona perquè es separen al cap de 11 anys de matrimoni, durant els quals Alice va fer d’infermera anestesiòloga a la Clínica Kessel. Desprès de la separació, Alice torna a la Clínica Mayo (Fig.5), però s’ha de retirar pels problemes que li causava una diabetis, quan encara no hi havia tractament, malaltia que va ser la causa de la seva mort l’any 1928.

Alice Magaw intervenció quirúrgica Clínica Mayo
Fig.5 Alice Magaw anestesista en una intervenció quirúrgica de la Clínica Mayo

Alice Magaw va mostrar que tenia una vocació acadèmica, perquè durant la seva etapa laboral va publicar articles i donar conferències per invitació.
El seu secret era la seva extrema atenció durant tot el procediment quirúrgic, de manera que li permetia modificar la pauta d’administració de l’èter segons les necessitats del cirurgià. Apart d’aquesta virtut de saber administrar la dosi d’èter necessària, Magaw tenia el costum de parlar amb el malalt abans de començar l’anestèsia, explicant-li què faria i com ho faria. Això el tranquil·litzava i li feia perdre la por i tensió previs a la cirurgia. Durant la intervenció es preocupava de que el cap i la mandíbula del malalt no estiguessin en posició que causés obstrucció de les vies respiratòries.


Referències
BE Koch. Alice Magaw and the great secret of open drop anesthesia. Am Assoc Nurse Aneth J., 1999; 67: 33-37
BE Koch. Surgeon – nurse anesthetist collaboration advanced surgery between 1889 -1950. Anesth Analg, 2015; 120: 651-662.
JN Pougiales. The first anesthetizers at the Mayo Clinic. Am Assoc Nurse Anesth J., 1970; 38: 235-241.

Hi ha 2 comentaris

  1. El mateix any 1889 la congregació de Saint Francis va enviar a la germana Maria José (Julia Dempsey de seglar) al Sant Marys Hospital. La germana es va convertir en cap d’infermeria i ajudanta de William James Mayo amb l’ajuda de Edith Graham. Va ser la primera en cridar l’atenció sobre la presencia d’un nòdul subcutani periumbilical que traduïa l’existència d’una metàstasi de una neoplàsia intrabdominal. El 1928 William Mayo va presentar aquest signe davant de la Societat de Cirurgia de Cincinnati però sense mencionar la germana. No va ser fins 1949, 10 anys després de la seva mort, que Hamilton Bailey va utilitzar l’epònim “ nòdul de la germana Maria José” en el seu manual Physical sings in clinical surgery.
    Salvador Navarro

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s