Nòdul de la germana Mary Joseph: l’únic epònim mèdic dedicat a una infermera

El nòdul de la germana Mary Joseph (Sister Mary Joseph’s nodule) es un nòdul cutani peri-umbilical o umbilical, que apareix en alguns casos de càncer intra-abdominal i augura un mal pronòstic (Fig. 1).

Nòdul germana Mary Joseph
Fig.1 Nòdul de la germana Mary Joseph

El nòdul es pot confondre amb una hèrnia umbilical. Quan té un color violaci o marronós, fa pensar en una lesió vascular. Ocasionalment s’hi veuen ulceracions o fissures de les que pot manar un liquida serós o purulent.

La germana Mary Joseph va ser la primera en observar aquesta lesió en malalts de la Clínica Mayo que tenien un càncer abdominal, tant d’estòmac com de còlon, pàncrees, endometri o ovari .

La germana Mary Joseph era una monja que va fer d’infermera, d’aquí el nom de sister, que en anglès serveix per les dues ocupacions, la de monja i la d’infermera (Fig 2). La paraula sister també s’aplica per designar una infermera amb càrrec de comandament, com el de supervisora d’una sala o de quiròfan.

Sister Mary Joseph
Fig.2 Sister Mary Joseph

Julia Deprey, nom autèntic de Mary Joseph, neix el 1856 de pares immigrants irlandesos molt catòlics, que tingueren dues filles més monges. El 1878 ingressa a la congregació de Saint Francis, un orde de Rochester, on canvia el seu nom de Julia Deprey pel de Mary Joseph el dia que feia els vots. Era una noia molt desperta, que aviat destacà per la gran capacitat que tenia per la gestió.

La congregació la fa directora de l’Escola d’Ashland, a l’estat de Kentucky, quan només té 24 anys, l’any 1880. El 1885 es traslladada al recentment inaugurat hospital Saint Marys de Rochester. Aquest hospital s’havia construït amb diners de les monges de Saint Francis perquè el cirurgià més competent de la regió, el Dr. William Morral Mayo, pare dels germans Charles i Williams, se’n fes càrrec després del tornado que va arrasar la ciutat de Rochester el 1883.

La germana Mary Joseph s’hi incorpora el 10 de novembre de 1889, sense saber res d’infermeria. Aprèn de la sra. Edith Graham, que s’havia graduat a l’escola d’infermeres de l’Hospital de Dones de Chicago, i més tard es convertí en la muller de Charles Mayo (Fig. 3).

Edith Graham
Fig.3 Edith Graham

Edith Graham va ser la primera infermera de la Clínica Mayo i va fer les primeres anestèsies a la Clínica, fins que es va casar amb Charles Mayo, essent substituïda en la responsabilitat de l’anestèsia per la seva amiga, també infermera Alice Magaw (Fig.4).

Clínica Mayo infermeres anestesistes Edith Graham
Fig.4 Vinyeta d’una sèrie editada per la Clínica Mayo el 125 aniversari de l’educació de la infermeria en anestèsia i per reconèixer el valor que varen tenir per la Clínica Mayo les infermeres anestesistes. Edith Graham és representada al fons de la imatge fent l’anestèsia al malalt.

En només sis setmanes, la germana Mary Joseph és nomenada infermera en cap. A l’any, és la primera ajudant de William Mayo, qui li tenia tanta confiança que li feia fer la incisió inicial de l’abdomen i cosir la ferida operatòria. El 1892, arriba al càrrec de superintendent (supervisora general) i és la responsable de les diferents ampliacions de l’hospital. Ella és qui fa notar a William Mayo la presència del nòdul umbilical, que ell denomina ”patents button umbilicus” a l’article que publica el 1928 (Fig.5). El 1928, William Mayo presenta aquest signe davant la Societat de Cirurgia de Cincinnati, però sense mencionar la germana que l’havia reconegut.

Caricatura Sister Mary Joseph nòdul. Maldonado Schoijetv
Fig.5 Caricatura de Sister Mary Joseph mirant el nòdul. Tret de Maldonado Schoijetv et al.

El nom de “nòdul de sister Mary Joseph” el va posar en honor de la seva descobridora, deu anys més tard, el famós cirurgià anglès Hamilton Bailey, en la 22 edició del seu llibre Physical signs in Clinical Surgery.

La germana Mary Joseph va obrir formalment l’escola d’infermeria de l’hospital Saint Marys el novembre de 1906, que fou acreditada el 1915 pel Comitè Mèdic de l’estat de Minnesota. Estimulà que les monges de la seva congregació que haguessin de treballar en hospitals adquirissin una formació universitària en algunes de les següents disciplines: dietètica, infermeria o gestió hospitalària.

La germana Mary Joseph mai va acceptar honors i homenatges. Va morir el 1939 d’una broncopneumònia. Pòstumament es donà el nom de Hospital Joseph a l’hospital original, que va canviar de nom pel de Clínica Mayo, com a conseqüència de les ampliacions. 

Referències

Samitz MH. Umbilical metastasis from carcinoma of the stomach. Sister Joseph’s nodule. Arch Dermatol. 1975 Nov;111(11):1478-9

Hillm M; O’Leary P. Vignettes in Medical History. Sister Mary Joseph and her Node. Am Surg. 1996;62 (4): 328-329

Ignacio Maldonado Schoijet, Alberto A Rojas, Claudio Cortés, Cristian U Varela . Sister Mary Joseph’s nodule: from the history to the images. A case-based literature review. Acta Gastroenterol Latinoam 2018;48(2):82-89

Hi ha 2 comentaris

  1. Crec que es important ressaltar el títol en el que diu que es l’únic epònim mèdic que te el nom d’una infermera.
    Salvador Navarro

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s