Les lliçons d’anatomia dels pintors holandesos del segle XVII, un exemple dels retrats de grup

Fa unes setmanes (1/03/21), examinàvem la lliçó d’anatomia més famosa de la història de la pintura, la lliçó del Dr. Nicolaeus Tulp, pintada per Rembrandt. A més d’aquesta lliçó, els museus holandesos conserven unes dotze pintures més de lliçons anatòmiques, fetes per donar testimoni de quins eren els cirurgians més destacats dels Països Baixos, que tenien dret a figurar en la pintura que commemorava la lliçó que encarregava anualment el gremi de cirurgians de les ciutats que tenien escola de medicina. Eren pintures corals, sense cap finalitat docent malgrat el seu títol.

En aquesta entrada mostrem una sèrie de pintures, que potser tenen menys interès o qualitat que la de Rembrandt, però son molt informatives de com eren i com vestien els cirurgians holandesos del segle XVII.

 1. Lliçó d’anatomia del Dr. Sebastian Egbertsz

És la més antiga que es conserva i va ser pintada per Aert Pietersz, el 1603. Es conserva a l’Amsterdam Historischen Museum. Mostra 28 assistents a la dissecció. El Dr. Egbertsz, al mig del quadre, duu unes tisores a la mà.

Lliçó d'anatomia del Dr. Sebastian Egbertsz
Fig.1 La lliçó d’anatomia del Dr. Sebastian Egbertsz
 1. La lliçó d’osteologia del Dr. Egbertsz

En aquesta lliçó, pintada per Thomas de Keyser el 1619, no s’examina un cadàver sinó un esquelet, situat al centre de la imatge. El professor duu un barret d’ala àmplia i assenyala un punt de l’húmer amb un estilet. Els assistents no sembla que estiguin per escoltar al professor, sinó que estan mirant el pintor. Es pot contemplar al Museu de L’Hermitage d’Amsterdam.

lliçó d'osteologia del Dr. Egbertsz
Fig.2 La lliçó d’osteologia del Dr. Egbertsz
 1. Les lliçons d’anatomia del professor Ruysch

Una d’aquestes lliçons fou pintada per Adriaen Backer (Fig.3), el 1670. El cadàver està sencer, posat en diagonal i els assistents se situen a cada costat. El professor duu un bisturí a la mà dreta i està a punt de dissecar la regió femoral anterior.

El professor Frederik Ruysch (1638 – 1731) era un botànic i un afamat anatomista. Preparador de peces anatòmiques, va reunir una col·lecció de peces que li va comprar el tsar de Rússia. Havia desenvolupat una tècnica per injectar colorants líquids als vasos sanguinis. Va succeir en el càrrec de professor d’anatomia de la ciutat d’Amsterdam al Dr. Deijman.

Es pot veure a l’Amsterdam Museum.

Lliçó d'anatomia del professor Ruysch
Fig.3 Lliçó d’anatomia del professor Ruysch

La segona lliçó de Ruysch fou pintada per Jan van Neck, el 1683. Aquí el professor no ocupa el centre de la imatge com en la majoria de pintures, sinó que està en un costat observant el cadàver d’un nadó, de qui sembla examinar-ne la vascularització de la placenta. Com a curiositat es pot mencionar la presència d’un noi que sosté l’esquelet d’un nen a la banda dreta de la pintura, el significat del qual es desconeix. També es conserva a l’Amsterdam Museum.

Lliçó d'anatomia del professor Ruysch per Jan van Neck
Fig.4 Lliçó d’anatomia del professor Ruysch per Jan van Neck
 1. La lliçó d’anatomia del Dr. Van der Meer

El professor Van der Meer, anatomista de Delft, fa la dissecció al baptisteri de l’església antiga de Delft. Està al centre de la imatge, rodejat pels cirurgians presents. Com en gairebé les altres pintures holandeses sobre lliçons d’anatomia, els assistents es mostren més aviat satisfets pel privilegi d’estar presents, que no pas per l’interès de la lliçó.

El recipient, com una palangana, que sosté un espectador i que treu fum, així com l’espelma, segurament perfumada, del primer pla, s’utilitzaven per dissipar la pudor.

Pintada per Michiel van Mierevelt (1567-1641), el 1617, es conserva al Museu Het Prinsenhof de Delft.

lliçó d'anatomia del Dr. Van del Meer
Fig.5 La lliçó d’anatomia del Dr. Van der Meer
 1. La lliçó d’anatomia del professor Roell

Aquesta pintura va ser encarregada pel gremi de cirurgians d’Amsterdam per substituir el quadre de la lliçó d’anatomia del Dr. Deijman que s’havia cremat.

És la lliçó més tardana, pintada el 1728 per Cornelis Troot (1696 –1750). Roell era professor d’anatomia a Amsterdam, i succeí el professor Ruysch des de 1927. Està dret dissecant la regió del genoll, mentre que els deixebles estan asseguts.

Es conserva a l’Amsterdam Museum.

lliçó d'anatomia del professor Roell
Fig.6 La lliçó d’anatomia del professor Roell
 1. La lliçó d’anatomia del cirurgià Petrus Camper a Amsterdam

Petrus Camper (1722 – 1789) es va formar a Leiden, i va ser catedràtic d’anatomia i cirurgia a la universitat de Franeker primer, després d’Amsterdam, i finalment de Groningen. Va ser pintat per Tibout Regters, el 1758.

lliçó d'anatomia del cirurgià Petrus Camper a Amsterdam
Fig.7 La lliçó d’anatomia del cirurgià Petrus Camper a Amsterdam
 1. Lliçó d’anatomia del doctor Zacheus de Jager

La pintura representa els cirurgians del gremi de la ciutat d’Enkhuizen. Al mig hi ha el Dr. de Jager, professor de cirurgia d’aquesta ciutat. A Enkhuizen no es feien demostracions anatòmiques, per això és probable que la pintura tingués una finalitat simbòlica més que no pas real. Fou pintada el 1640 per Christiaens Coeverhoff.

Es conserva al Westfries Museum (Hoorn, Holanda).

Lliçó d'Anatomia del doctor Zacheus de Jager
Fig.8 Lliçó d’Anatomia del doctor Zacheus de Jager
 1. Lliçó d’anatomia del Dr. Johannes van Buyten

Aquesta és l’única pintura flamenca coneguda sobre aquest tema que hi ha al Museu Reial de Belles Arts d’Anvers (Antwerpen) tot i que l’obra està cedida a la Casa de Metges d’Anvers.

S’ha atribuït durant molt de temps a Huibrecht Sporckmans (1619-1690), però l’autoria s’atribueix ara al pintor d’Anvers Frans Denys (1610-1670), que l’hauria pintada el 1648.

Sobre el cadàver hi ha les estàtues de Cosme i Damià, els sants patrons dels metges, i de Maria Magdalena. L’obra estava perduda i va ser recuperada pel doctor Alexandre de Mets, el 1919.

Lliçó d'anatomia del Dr. Johanes van Buyten
Fig.9 Lliçó d’anatomia del Dr. Johannes van Buyten

El praelector en cap, situat al mig del primer pla, ha estat identificat durant molt de temps com Johannes van Buyten (1612-1683), que es va convertir en metge municipal a Anvers el 1642 i va ser nomenat professor d’anatomia de l’Anvers Collegium Medicum, el 1646.

 1. La lliçó d’anatomia del Dr. Cornelis Isaak ‘s Gravesande

Pintada per Cornelis de Man (1621-1706) per encàrrec del gremi de cirurgians de Delft el 1681. El cirurgià està dissecant un cadàver al Teatre anatòmic de Delft.

lliçó d'anatomia del Dr. Cornelis 's-Isaac Gravesande
Fig.10 La lliçó d’anatomia del Dr. Cornelis Isaak ‘s Gravesande

Encara que no fos cirurgia, Leuwenhoeck, que llavors tenia 49 anys, va ser invitat a estar representat en aquesta pintura per ser un personatge important a Delft, acceptat a la Royal Society de Londres per les seves observacions. Leuwenhoek està a l’esquerra del dissector posant-se la mà dreta al pit.

L’obra es conserva al Museum Prinsenhof de Delft.

 1. Lliçó d’anatomia del Dr. Theodorus Hoogeveen

En aquesta pintura de Nicolaas Rijnenburg, el Dr. Theodorus Hoogeveen (1745-1787), anatomista de Delft, disseca un cervell. Es conserva al Museum Prinsenhof Delft.

Anatomy Lesson of Dr. Theodorus Hoogeveen
Fig.12 The Anatomy Lesson of Dr. Theodorus Hoogeveen
 1. Lliçó anatòmica del Dr. Deijman

És la segona lliçó pintada per Rembrandt el 1656. La fig.12 és el fragment que queda del retrat original, que es va cremar. Descriu la dissecció del cervell que fa el Dr. Deijman (1620 – 1666), un cirurgià d’Amsterdam, format a Leiden. Només es veu el cos de l’ajudant de Deijman, Grisbert Calkonen que aguanta la part de la calota cranial que ha separat.

Lliçó anatòmica del Dr. Deijman
Fig.12 Lliçó anatòmica del Dr. Deijman

Es conserva a l’Amsterdam Museum.

Hi ha un comentari

 1. Moltes gràcies Miquel per aquesta magnífica descripció de les 12 pintures de “Lliçons d’anatomia” ubicades en els museus del Països Baixos, algunes de les quals no coneixia.
  M’agradaria afegir un comentari sobre la “Lliçó d’anatomia del Dr. Joan Deijman”. Aquest quadre va ser pintat perquè s’exposés a la Sala d’Anatomia d’Amsterdam. Inicialment si observaven set figures més, però un incendi el 1723 va estropellar la tela per lo que va ser retallada el segle XVIII.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s