Fidel Pagés (1886 – 1923), un cirurgià espanyol, inventor de l’anestèsia epidural, injustament oblidat

Espanya ha tingut pocs metges que hagin inventat o introduït un procediment mèdic o quirúrgic que hagi contribuït a millorar l’atenció mèdica o a reduir les complicacions i mortalitat. Potser només podem incloure en aquesta categoria selecta de metges a Antoni de Gimbernat, Jaume Ferran, Ignasi Barraquer, Hermenegild Arruga , Josep Trueta i Fidel Pagés. Aquest darrer és el menys conegut i d’ací el títol d’aquesta entrada, un metge injustament oblidat.

Fidel Pagés
Fig.1 Fidel Pagés

Fidel Pagés no va tenir massa sort a la vida. Per una banda no va poder obtenir el merescut reconeixement del món acadèmic pel descobriment d’un sistema d’anestèsia amb seguretat, l’anestèsia epidural, i per l’altra la mort accidental quan només tenia 37 anys. Això va facilitar que un metge italià s’atribuís la paternitat del seu invent, fins que es va reconèixer, al cap d’uns anys, que l’autor havia estat Fidel Pagés.

Fidel Pagés va ser un cirurgià militar, nascut a Osca el 1886, llicenciat en medicina a la Universitat de Saragossa el 1908, que ingressa al cos mèdic de l’exèrcit. Només pot estar uns mesos a l’Acadèmia de Sanitat Militar perquè, a conseqüència de l’empitjorament de la guerra del Rif, el destinen a l’Hospital de Melilla, on hi passarà dos anys, el primer com a ajudant de cirurgia i el segon com a segon oficial.

Fidel Pagés a Melilla
Fig.2 Fidel Pagés visitant un malalt a l’Hospital de Melilla, 1909.

L’Hospital de Melilla està desbordat de ferits degut a les successives derrotes d’un exèrcit espanyol mal preparat, desmotivat, que és objecte d’emboscades on les tropes són repetidament derrotades. Els ferits agonitzen hores, sota un sol de justícia en el lloc on han caigut ferits sense que ningú els reculli per dur-los a la rereguarda on podran ser atesos. Pagés es comporta heroicament, és condecorat i ascendit  en l’escalafó.

El 1911 ha ascendit a primer oficial mèdic, i torna a la península on té diversos destins fins que es queda a Madrid, llegeix la tesi doctoral i obté una plaça a l’Hospital Provincial.

Pagés amb uniforme militar
Fig.3 Pagés amb uniforme militar

Durant la primera guerra mundial, Pagés ja té prestigi com a cirurgià, i a més parla alemany amb fluïdesa, pel que el nomenen, el 1917, delegat de l’ambaixador espanyol a Viena perquè formi part d’una comissió internacional que ha d’inspeccionar els camps de presoners que té l’exèrcit austríac. Pagés es relaciona bé amb els metges militars austríacs, que li demanen que els ajudi a operar en un hospital militar perquè estan desbordats. Allà Pagés comença a experimentar amb l’anestèsia epidural, que ell anomena anestèsia metamèrica.

El 1919, ja a Madrid, és cofundador de la Revista Española de Cirugía, on hi publica el seu article, Anestesia metamèrica, il·lustrat amb dibuixos propis del seu procediment, en el que també hi descriu el resultat de 43 operacions on va aplicar l’anestèsia que avui es diu epidural. Ni el seu article, ni una referata de l’article, és traduït a cap revista estrangera, per aquest motiu l’article queda sense ser conegut.

Pagés punció anestèsia epidural
Fig.4 Dibuix fet pel propi Pagés del lloc de punció en el seu article

Malauradament Pagés no pot difondre el seu mètode en reunions, congressos o altres activitats, que poguessin popularitzar-lo, perquè novament ha de tornar a l’Àfrica on s’ha produït el desastre d’Annual.

El 1921, Pagés és nomenat cirurgià en cap d’un equip destinat a Melilla, on segueix havent-hi una situació de guerra oberta amb els sollevats, que provoca moltes baixes en l’exèrcit espanyol.

Al cap d’un mes, és promogut a comandant mèdic i pot tornar a la península, on és destinat a l’Hospital d’Urgències de Madrid.

El setembre de 1923, té l’autorització per passar uns dies a un balneari de Guipúscoa. Durant la tornada a Madrid, té un accident de trànsit a la província de Burgos on Pagés mor a l’acte.

accident vehicle Fidel Pagés
Fig.5 Fotografia d’un diari que mostra l’estat del vehicle que conduïa Fidel Pagés, després de l’accident

El seu descobriment passa a l’oblit fins que, el 1931, un cirurgià italià, Dogliotti, presenta un treball sobre anestèsia epidural, en un congrés celebrat a Madrid on té una gran acceptació, atribuint-se Dogliotti el descobriment del mètode. Afortunadament un cirurgià argentí, Alberto Gutiérrez, cirurgià de l’Hospital Español de Buenos Aires, havia llegit l’article de Pagés i utilitzava el seu mètode des de 1929. Al conèixer la impostura de Dogliotti, publica a la Revista de Cirugia de Buenos Aires que el descobridor de l’anestèsia epidural havia estat Fidel Pagés.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s