Les primeres intervencions quirúrgiques sobre la bufeta de la fel

La litiasi vesicular comportava, abans de la cirurgia abdominal, un elevat risc de mort per colecistitis, sèpsia biliar en cas de litiasi coledociana o per pancreatitis aguda. Afortunadament la combinació d’anestèsia, asèpsia i major habilitat quirúrgica ha permès als cirurgians actuar en processos patològics de la bufeta biliar amb elevada probabilitat de supervivència del malalt.

Placa que recorda la primera intervenció sobre la bufeta biliar a Indianàpolis
Fig.1 Placa que recorda que la primera intervenció sobre la bufeta biliar es va fer a Indianàpolis

La primera intervenció sobre la bufeta de la fel s’atribueix a John Bobbs (1809 – 1870) (Fig.1), cirurgià nord-americà que va exercir a Indianàpolis i va ser nomenat, el 1839, professor de cirurgia de l’Asbury College de Greencastle (Fig.2). Bobbs va fer una colecistostomia a una malalta de 31 anys, la Sra. Mary E. Wiggins, que tenia un tumor abdominal palpable i molts dolors. El tumor era la bufeta distesa, plena de càlculs. Bobbs obre la paret vesical, drena el líquid i extreu els càlculs. Deixa la bufeta a lloc, perquè encara no se sabia si es podia treure-la sense perill. La Sra. Wiggins sobreviurà 46 anys a aquesta intervenció. Abans de l’operació, Bobbs pensava que anava a operar un quist d’ovari. Com que a Indianàpolis no hi havia cap hospital, la va operar amb anestèsia de cloroform en una habitació que estava sobre la botiga d’un adroguer.

John Bobbs
Fig.2 El cirurgià John Bobbs

Vuit metges van assistir a aquesta operació, però Bobbs no va fer pública la seva experiència fins al cap d’un any.

Lawson Tait
Fig.3 Lawson Tait, cirurgià i ginecòleg de Birmingham, fa la segona colecistostomia

La segona intervenció sobre la bufeta biliar la fa Lawson Tait (1845 – 1899) (Fig. 3), un dels millors cirurgians anglesos de la segona meitat del segle XIX, i conegut com el toro de Birmingham, pel seu aspecte físic i pel seu caràcter abassegador. Era un cirurgià amb molta habilitat quirúrgica (Fig. 4).

Lawson Tait
Fig. 4. El Dr. Tait (fletxa) al quiròfan

Tait opera una dona que tenia una història de dolors a l’hipocondri dret, on es palpava una tumoració llisa i indolora, sensible al tacte, que corresponia a una bufeta biliar a tensió. Mitjançant una xeringa, buida de bilis la bufeta i troba nombrosos càlculs, que extreu. Finalment uneix la incisió que ha fet a la bufeta amb la de la paret abdominal, creant una fístula biliar permanent.

Tait havia nascut a Edimburg, on estudià la carrera, essent deixeble de James Syme, i condeixeble de Joseph Lister. S’instal·la a Birmingham on adquireix una notable clientela privada, dedicant-se tant a la cirurgia com a la ginecologia, camp en el que fa diverses aportacions de relleu. És el primer en extirpar un ovari, en induir la menopausa amb l’extirpació dels dos ovaris, en drenar abscessos pèlvics per apendicitis, i en operar una apendicitis retrocecal.

Tait és un dels primers cirurgians que neteja el camp operatori amb aigua i sabó, bull els instruments quirúrgics, es renta les mans, i fa incisions petites. Al final de l’operació, neteja la cavitat abdominal amb aigua tèbia.

La primera colecistectomia, el 15 de juliol de 1882 (Fig.5), l’efectua Carl Langenbrusch (1846 – 1901), un cirurgià militar alemany que participà en la guerra franco – prussiana. Des de 1873 és el cap del servei de cirurgia de l’Hospital Lazarus de Berlin, on el 1897 ja havia fet 30 colecistectomies amb una mortalitat del 12 %, inferior a la que hi havia en les colecistostomies.

Carl Langenbrusch
Fig.5 Carl Langenbrusch, autor de la primera colecistectomia de la història.

Langenbrusch sabia que els gossos podien viure sense bufeta de la fel i va pensar que els homes també podrien. Va assajar l’operació en cadàvers i, quan li va semblar que estava preparat, va operar el Sr. Wilhem Daniels, de 45 anys, que duia anys amb crisis repetides de còlic hepàtic.

William S. Halsted ( 1852 – 1922) és el primer cirurgià americà que gosa intervenir la via biliar. La pacient era la seva mare i va ser operada el 1881 a casa seva, a Albany, d’urgència pel que ara podem interpretar com una sèpsia de punt de partida biliar. Va fer un drenatge de pus i càlculs, que segurament corresponien a una bufeta amb colecistitis aguda. La malalta va sobreviure bé, però morí al cap de dos anys com a conseqüència d’una litiasi coledociana residual.

REFERÈNCIES

H. Ellis. John Stough Bobbs: father of gall blader surgery. Br J Hosp Med. 2009; 70 (11): 650.

RS. Sparkman . Mary Wiggins Burnsworth of Indiana the first person to undergo operation upon the gallbladder. J Indiana State Med Assoc., 1967; 60 (5): 549 – 554.

LW Traverso. Carl Langenbrusch and the first cholecystectomy. Am J Surg., 1976; 132 (1): 81-82.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s