Ignasi Ponsetí, l’inventor d’un tractament no quirúrgic del peu bot

El nom d’Ignasi Ponsetí està lligat a la tècnica de reparació del peu bot, malformació del peu que en llenguatge científic es coneix com peu equinovar.

És un trastorn congènit, consistent en una deformació dels ossos, músculs i tendons del peu, que adopta una posició mirant cap avall i cap endins, situació que impedeix caminar (Fig.1).

Peus equinovars
Fig.1 Peus equinovars

Ponsetí va desenvolupar el seu mètode estant a la Universitat de Iowa, on hi va des de Ciutat de Mèxic, on s’hi havia instal·lat l’any 1939 després de sortir d’Espanya exiliat al final de la Guerra Civil.

Ponsetí havia nascut a Ciutadella (Menorca) el 1914, de pare rellotger. La família ve a Barcelona quan l’Ignasi tenia 9 anys. Adquireix de jove una notable destresa manual ajudant el pare en el seu taller, reparant rellotges.

Estudia medicina a la Universitat de Barcelona, on és deixeble de cirurgians famosos: Corachán, Trueta i Joaquim Trias. Acaba la carrera el dia abans que comenci la Guerra Civil. És nomenat tinent de sanitat i enviat a l’Institut Pere Mata de Reus, que s’havia convertit en un hospital de sang. Forma part de l’equip quirúrgic del Dr. Jimeno Vidal, de qui aprèn la tècnica de l’enguixat de Bohler, procediment en el que s’inspirà més tard per desenvolupar el tractament no quirúrgic del peu bot (Fig.2).

Ignasi Ponsetí
Fig.2 El Dr.Ponsetí al centre de la imatge, amb una caçadora fosca.

Al final de la Guerra Civil, Ponsetí travessa la frontera de França, i al cap de pocs mesos pot marxar a Mèxic, on fa de metge de família en un poblet pròxim a Ciutat de Mèxic. Al cap de dos anys d’estar allà, coneix un cirurgià ortopèdic, Juan Farill, que li recomana marxar a fer la especialitat a la Universitat de Iowa, on té de mentor el cap del departament de Cirurgia Ortopèdica, Arthur Steindler. Ponsetí es quedarà la resta de la seva vida a l’hospital de la Universitat de Iowa, on es convertirà en una persona de prestigi universal pel seu tractament del peu bot, i acabarà dirigint un centre especialitzat en el tractament d’aquesta malaltia, el Ponsetí Clubfoot Treatment Center.

Ignasi Ponsetí a Iowa
Fig.3. El Dr. Ponsetí en arribar a Iowa

El mètode Ponsetí consisteix en manipulacions i enguixaments successius que obliguen el peu a adoptar una posició cada cop menys desviada. En un termini d’un parell de mesos, aquesta tècnica permet la remodelació del peu, fins que el peu adquireix una posició normal sense recórrer a la cirurgia. Les recidives son rares si s’utilitza una fèrula fins als dos o tres anys mentre el nen dorm.

El seu tractament es veu al principi amb escepticisme, però acabarà sent adoptat per tots els ortopedes del món, i conegut com a mètode Ponsetí.

Ponsetí desenvolupa tota la seva carrera a la universitat de Iowa, on serà professor del Departament de Cirurgia. En arribar a la jubilació, és nomenat professor emèrit i continua veient pacients (Fig.4).

Fig.4 Ponsetí revisant un nen en tractament

Ha estat objecte de nombrosos reconeixements, com l’investiment Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona l’any 1984, la Medalla d’or de l’Ajuntament de Barcelona el 1985, i el Col·legi de Metges de Balears el nomena Col·legiat d’honor.

Referències

Guardiola E, Baños JE. Eponímia mèdica. El mètode Ponseti. Ann Med., 2007;90:188-94.

Ponseti-Vives, M. Trossos de ma vida. Barcelona: Ed. Llibreria Bosch, 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s