Quan i qui comença l’especialitat de la medicina del treball?

Avui dia la Medicina del Treball és una especialitat perfectament consolidada, i per tant perfectament coneguda, però potser no és tan conegut el seu origen ni a qui es deu la primera formulació de la necessitat que els metges es preocupin de les malalties que apareixen relacionades amb el treball, les que avui coneixem com malalties professionals.

El personatge a qui podem atribuir la paternitat de la Medicina del Treball és l’italià Bernardino Ramazzini (1633 – 1714) (Fig.1), que va tenir un enorme prestigi com a metge als diferents estats i ducats d’Itàlia pels seus coneixements i a Europa per la seva obra publicada.

Bernardino Ramazzini
Fig.1 Bernardino Ramazzini

La seva obra més important és “De morbis artificum Diatriba” (Tractat de les malalties dels treballadors), publicada el 1700, on descriu els problemes de salut de més de 50 ocupacions (Fig.2).

De morbis artificum Diatriba
Fig.2 Portada de la seva obra més important

En la seva obra, remarca la importància de les substàncies i materials que usen els treballadors com a possible font de malaltia, així com la importància de les postures i moviments que han de fer per la seva feina. Es manifesta partidari que els metges coneguin com són els llocs de treball dels seus malalts i les condicions en que han de treballar. D’aquesta manera es podran fer recomanacions i aplicar mesures preventives, que evitin l’aparició de malaltia.

Amb la seva obra, que serà reeditada el 1714, Ramazzini crea el concepte de malalties professionals. Aquesta obra és un llegat que ens permet obtenir informació de caràcter històric i social sobre les condicions laborals del seu temps i de com eren els oficis d’aquella època.

La seva preocupació per la patologia laboral li ve de quan era jove i va quedar impactat per la duresa de les condicions de treball de pagesos i obrers.

Ramazzini neix en una família benestant, a Carpi, prop de Mòdena. Estudia amb els jesuïtes i als 19 anys va a Parma, a estudiar filosofia. Tres anys després comença medicina, carrera que acaba el 1659, als 26 anys (Fig.3).

Bernardino Ramazzini
Fig.3 Estàtua de Ramazzini a la seva població natal, Carpi

Passa un temps a Roma formant-se amb Antonio Mª Rossi i després exerceix durant un parell d’anys en poblacions de la província de Viterbo, on agafa el paludisme.

Torna a Parma el 1665 on es cura del paludisme, es casa i exerceix la medicina. El 1671, ja molt prestigiós, li ofereixen entrar al servei del duc de Mòdena. El 1679 el fan professor de la recent restaurada universitat de Mòdena (Fig.4).

Universitat de Mòdena
Fig.4 Universitat de Mòdena

El 1700 li ofereixen ser professor de Pràctica Mèdica a la Universitat de Pàdua, de la que més tard serà nomenat degà. Malauradament una accentuada pèrdua de visió l’obliga a renunciar a aquest càrrec.

Va publicar més llibres de medicina, com estudis sobre la pesta bovina, sobre la malària, i sobre les malalties epidèmiques. També va escriure sobre aspectes de la pràctica de la medicina, com “Orationes Iatrici Argument“ (1708).

Ramazzini va ser el precursor de la medicina del treball, un estudiós de les malalties professionals. És el primer en recomanar explícitament als metges que, quan fan la història clínica, preguntin específicament per l’ocupació del malalt. Va ser un paradigma dels homes de la Il·lustració, per la seva voluntat en participar en la construcció d’un món millor.

És un home encara molt respectat a Itàlia, on s’ha creat el Col·legium Ramazzini, institució internacional dedicada a investigar en problemes de salut en l’àmbit laboral. L’estat italià va editar un segell que conté alhora el retrat i la portada del seu llibre més conegut (Fig.5).

Segell Ramazzini
Fig.5 Segell postal en commemoració del tercer centenari del seu naixement

Referència

RJ Losardo et al. Bernardino Ramazzini: un pionero de la medicina del trabajo. Rev Assc Med Arg., 2019; 132 (4): 28 – 33.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s