Louis Ombrédanne (1871 – 1956), un cirurgià francès que va contribuir al progrés de l’anestèsia

La introducció de l’anestèsia en la pràctica quirúrgica ha estat una de les revolucions més transcendentals de la humanitat. Va permetre operar els malalts sense dolor i en conseqüència va determinar el desenvolupament de la cirurgia.

Louis Ombrédanne
Fig.1 Louis Ombrédanne

L’administració d’èter, el primer anestèsic que es va utilitzar, tenia una limitació important, ja que no es podia graduar la dosi a administrar, a fi de que el malalt no n’inhalés massa, ni massa poc. Ombrédanne (Fig.1) va inventar, l’any 1908, un aparell inhalador, que duu el seu nom, per fer anestèsies més segures (Fig.2). Aquest aparell ha estat utilitzat fins ben entrats els anys cinquanta del segle passat.

Màscara d'anestèsia d'Ombredanne
Fig.2 Màscara d’anestèsia d’Ombredanne

Louis Ombrédanne neix a Paris, fill de metge, i fa els estudis de medicina a la Facultat de Medicina de Paris. És bon estudiant i obté la plaça d’intern dels hospitals de Paris en el concurs de 1895. Obté la llicenciatura el 1898 i ingressa al Servei de Cirurgia del professor Odilon Lannelongue (1840 – 1911) a l’Hôpital des Enfants malades, actualment Hospital Necker. Lannelongue era un cirurgià molt prestigiós, deixeble d’Auguste Nélaton, un dels millors deixebles de Dupuytren i considerat el millor cirurgià francès del segle XIX. Lannelongue havia introduït força procediments quirúrgics nous.

El 1900, Ombrédanne obté el grau de doctor amb la tesi “Des lames vasculaires dans l’abdomen, le bassin et le periné”.

Entre 1900 i 1902, dona cursos de cirurgia d’urgències i, el 1902, obté el nomenament de metge intern dels hospitals de Paris (Fig.3), i comença un pelegrinatge per diferents hospitals: Tenon (1902-1904), Saint-Louis (1904-1906), Boucicaut (1906-1907). L’any 1908, torna a l’hospital Saint Louis i és assistent de Charles Nélaton, fill d’Auguste Nélaton, que havia sigut el seu mentor quan va estar a l’Hospital Saint-Louis. Hi està tres anys i segueix la seva ruta per diferents hospitals fins el 1919, en que arriba a l’hospital Necker on el seu cap és el professor Broca, que mor el 1924. Ombrédanne és nomenat cap del servei de Cirurgia, on fa sobre tot cirurgia infantil, molt dedicat a corregir malformacions, i també a la ortopèdia.

Louis Ombrédanne quan guanya l'internat dels hospitals de Paris
Fig.3 Louis Ombrédanne quan guanya l’internat dels hospitals de Paris.

Ombrédanne es dedicà a la cirurgia pediàtrica per consell de Nelaton. Va ser un innovador en el tractament de l’hipospadias. També va intentar l’allargament de les extremitats inferiors amb un fixador extern. El 1925, publica un llibre de cirurgia infantil “Précis clinique et opératoire de chirurgie infantile”.

Un dels llibres de cirurgia infantil publicats per Ombrédanne
Fig.4 Un dels llibres de cirurgia infantil publicats per Ombrédanne

Ombrédanne va adquirir prestigi perquè va introduir elements de modernitat en tots els serveis hospitalaris pels que va rotar. Quan estava a l’hospital Saint Louis, va tenir dos accidents anestèsics amb cloroform. Nélaton, que era el seu cap, li encarregà que dissenyés un inhalador per administrar èter i Ombrédanne es posà mans a l’obra. El 1908, va crear l’inhalador anestèsic. Tenia 37 anys.

Es passa dos anys provant diversos models experimental, fins que dissenya un aparell original, que després de provar-lo en 300 anestèsies el dona a conèixer en un treball publicat el 1908 (Gazette des Hôpitaux, 1908; 81: 1095-1100). L’aparell d’Ombrédanne te una sola clau amb la que es regulen simultàniament la quantitat de vapor d’èter inspirat pel malalt, la fracció d’aire espirat que es torna a inspirar i la quantitat d’aire exterior que se li agrega en cada inspiració. L’aparell consisteix en una esfera de vidre amb feltre al seu interior, que permet captar una gran quantitat d’èter líquid, i dos orificis, un superior a través del qual s’introdueix l’èter i l’altre, inferior, del qual surt l’embocadura que va a la boca del pacient.

L’ús de l’Ombrédanne va ser universal a Europa, però mai es va utilitzar al Regne Unit i a Amèrica.

Referències

Juan Armando Nesi . Artículo especial. La paradoja del aparato de Ombrédanne. Rev. Arg. Anest., 2000; 58, 2: 99-106

Jacques H. Caton, Solian Konaté, Pierre Journeau & Marius M. Scarlat. Louis Ombrédanne, a founding member of SICOT. International Orthopaedics (SICOT). 2021; 45, 2159–2163.

Hi ha 2 comentaris

  1. Louis Ombrédanne va realitzar el 1911 la primera pancreaticquistoduodenostomia com anastomosi interna en un cas de seudoquist pancreàtic. En aquella època els quists pancreàtics es drenaven a l’exterior lo que provocava importants lesions a la pell degut a la corrosió del suc pancreàtic. Dissortadament el malalt va morir l’onzè dia desprès de la intervenció però va obrir la porta a aquests tipus d’intervenció evitant així les lesions cutànies.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s